spacer.png, 0 kB
  • English
ajanlo_shopper.jpg

Karrier és Stílus
Tanácsadó Kft.

H-1028 Budapest, Petőfi utca 24.  
Tel.:  +36 20 9351144
Fax: +36 1 3987329
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
Web: www.karrieresstilus.hu


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Főoldal arrow ULINK arrow V.U.K.K. – Volt Unileveresek Kapcsolati Köre - 2008 november 20.
V.U.K.K. – Volt Unileveresek Kapcsolati Köre - 2008 november 20. Nyomtatás E-mail

A címben szereplő VUKK nem azonos az ismert rókával, de hasnolít rá. A rövidítés egy újonnan alakult hálózat neve, mely az Unilevernél valaha dolgozott managereket tömöríti.

Az ötlet, hogy a közös gyökérből eredő kapcsolatrendszert ne hagyjuk veszni, hanem fenntartsuk és a jövőben továbbfejlesszük, már régóta motoszkált a fejemben és bárki akinek említettem, lelkesen támogatta az ötletet. Több jó ötletet dédelgetek, de mindt azt mindannyian tudjuk, az ötlet és megvalósítás sokszor nem követik egymást, legalábbis, ami az időhorizontot illeti. Jelen esetben azonban az ötletet pár hónap leforgása után tett is követte, melynek eredményeképpen november 20-án az első VUKK rendezvény találkozás megtörtént.

255.jpgAz időpontot már hónapokkal ezelőtt kijelöltem, tudván ha egyszer már elhatároztam, azt valószínűleg megcsinálom. Az előkészület időszaka alatt, esténként kutatómunkát végeztem, igénybe véve a moderntechnika, az iwiw, az internet valamint a már jól bevált hagyományos módszereket – ismeretség, szájhagyomány, ki kit ismer és tartja vele a kapcsolatot stb. Jöttek mentek az üzenetek, telefonhívások és a kitartó munkának meglett az eredménye, összeállt a 125-ös lista.

Többen közülünk külföldön folytatták karrierjüket – Új Zélandtól Columbiáig, az USA-tól Görögországig találtam volt kollegát, akiknek életútja eltér a hagyományostól. Kértem őket üzenjenek volt kollegáiknak, amit örömmel tettek, így most már tudjuk mi lett velük, hogyan élnek, mennyire tudták megszokni az idegen kultúrát, szokásokat, hogyan alkalmazkodtak a hazaitól eltérő környezetben.

Sajnos többen közülünk, már nem lehettek jelen az esti partin, rájuk is gondoltunk, mivel a fényképek, a közös múlt őrzi emléküket. A készülődés nemcsak a rendezvény fizikai megvalósítására korlátozódott, de összegyűjtöttünk számos korábbi időket idéző relikviát, fotót, videót, cd –t stb. A dokumentumok összeállítása nagy munkát jelentett, de megérte. A zenét is unileveres segítséggel oldottuk meg, hiszen volt holland kollegánk, Marco music managerként, DJ –ként szolgáltatta az igényes háttérzenét. Hovatartozása egyértelmű, most is itt él, magyar feleségével, aki szintén kollegánk volt a cégnél.

Az izgalom tetőfokára hágott a rendezvény napján, amikor tudatos managerekként ellenőrző lista alapján igyekeztünk profi módon felkészülni minden eshetőségre.

264.jpgA szokásos kérdések, mi van ha nem jönnek el, leszünk e elegen, a bizonytalanság emeli az adrenalin szintet, de nem segíti a nyugodt alvást, már ami a megelőző éjszakát illeti. Ne izgulj, - nyugtattak mostani kollegáim, akik közül ketten szintén volt unileveresek. Jönni fognak, alig várják, 80-an regisztráltatták magukat, ami magasarányú részvétellel kecsegtetett. Természetesen olyan időpont,ami mindenkinek jó, nem létezik, az üzleti élet nem áll meg egy percre sem, külföldi vagy vidéki út, boltnyitás, minden előfordulhat. A prezentáció készen állt a bemutatásra, a PR és a networking szerepe az üzleti életben, melyet saját tapasztalataimmal fűszereztem.

Minden készen állt a nagy eseményre – multi gyökereken alapuló törzsgárda Budapesten, már az ötlet is eretneknek tűnik. A rendszerváltás után az elsők között vetette meg az Unilever a lábát a lakossági gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacán, tehát már 16 év eltelt az alapítás óta. Ma már történelem. A mostani fiatalok számára ez volt a hőskor, amikor a piaci helyzet, körülmények, mások voltak, mint mostanában. Ami nem változik az emberi kapcsolatok teremtésének és ápolásának fontossága. Az életkor, az évek múlásával az emberi, személyes kapcsolatok fontossága felértékelődik és újra és újra felfedezzük, hogy ezek nélkül csak a pénz bűvöletében élni és dolgozni értelmetlen. A jó értelemben kialakított hálózat működik, mindegyikünk számára hasznos és a találkozás, akár hosszú évek után örömteli is egyben. Hiszem, hogy a munkahelyen nem barátokat, hanem eredményes munkakapcsolatokat érdemes kötni, de a személyes szimpátia, a másik megbecsülése és tisztelete növeli a teljesítményt.

261.jpgE gondolatok jegyében vártam az első érkezőt, aki jóval a kezdési időpont előtt megjelent. Vidékről jött, több száz kilométert tett meg, hogy velünk lehessen. A sor folytatódott, mignem tele lett a terem, szinte osztálytalálkozó hangulatát idéző, örömteli kiáltásokkal, hangos ovációval, jókedvvel. Óriási szellemi érték, tudás, tapasztalat halmozódott fel, mely a szakmai értékek mellett az emberi, erkölcsi értékek terén is megmutatkozott. A kiindulópont közös – az Unilever, mely abban az időszakban – 1992- 2002-között megtanította, hogyan lehetünk versenyképesek a munkaerőpiacon. A multi szemlélet, melyet sokan és sokszor kritizálnak előnyöket is jelent, csupán helyes alkalmazás függvénye, mire megyünk vele. Az automatikusan átvett módszereket ötvöztük a magyar kreativitást tükröző, egyedi ötletekkel, melyek egyedivé tették a megoldást. Az eredmények kimagaslóak voltak. Sok frissen végzett fiatal szakember számára a karriert jelentette, ha a cégnél dolgozhatott. Persze, tudomásul kellett venni, hogy nem mindenki egyformán érvényesül a ranglétrán, így a sokszámú felvett fiatal közül sokan, a gyorsabb előrejutás, az ambíció – miatt egy idő után más munkahely után néztek. A megtanult és megtapasztalt tudás és kapcsolatrendszer megmaradt, melyet a VUKK létrehozása tovább erősít, újabb lehetőséget adva, hogy az emberi kapcsolatokat felemeljük a pusztán anyagi értékeket előtérbe helyező, társadalmi értékrend fölé. Ugye lesz folytatás- , kérdezték a résztvevők, amikor a kellemes vacsora, dumaparti, közös koccintás után távozni készültek. Lesz folytatás, hiszen az ötlet és a megvalósítás elsöprő sikert aratott, így érdemes tovább fejleszteni -,hogyan lépjünk előre a hálózatépítés folyamatában.

Tehát folyt. Köv. – V.U.K.K. – 2009-ben.

Letölthető Prezentációs anyag.

Képgaléria

 

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB